Krug podrške mamama sa malim bebama

Posle porođaja, prirodno i spontano, centralna tema postaje beba. Od praktičnih pitanja poput sisanje-dohrana dilema, uhodavanja i pronalaženja ritma, preko bezazlenih „na koga liči“ razgovora, do prisećanja drugih mama kako su one i šta bi trebalo Vi zarad dobrobiti deteta, fokus je na novorođenčetu. Naravno, sve je ovo sasvim u redu, ali nekako se dogodi da nas beba i ono što je u njenom najboljem interesu toliko okupiraju, da zaboravimo da je, pre svega, važno da mi same, mame ovih beba, budemo dobro.

U ovom periodu se mame uglavnom osećaju zbunjeno i uplašeno. Situacija u kojoj se nalaze je potpuno nova i potrebno je adaptirati se na nju. Čak iako Vam ovo nije prvo dete, Vaša uloga u kojoj se sada nalazite je nova – nekada ste bili mama jednog deteta, a sada ste mama koja ima dvoje (ili troje) dece; možda ste bili mama koja je imala dvoje, a sada je dobila treće dete i slično. Sasvim je normalno da se u ovim novim okolnostima osećate pomalo izgubljeno, usamljeno, nesnađeno i da Vam se čini da, koliko god podrške imate, ona nije dovoljna. Hormoni snažno utiču na Vaše telo i psihu, lako se zaplačete ili viknete, nervozni ste, pa odjednom prasnete u smeh i sve Vam je lepo. Period posle porođaja je buran, nekada je praćen i postporođajnom depresijom. A, opet, nekako – svi su upućeni na bebu, jer je ona bespomoćna, a od Vas se očekuje da imate snage za sve.

Verujemo da Vam mnogo prija kada Vas neko pita: „Kako si ti? Jesi se oporavila od porođaja? Možeš li da se izboriš sa svim obavezama?“ ili Vas pozove u šetnju. Mi Vas pozivamo na druženje u našem prostoru, u blizini Vukovog spomenika, gde će se fokus sa Vaše bebe pomeriti na Vas – makar tokom tih sat vremena.

Osećanja sa kojima se suočavamo posle porođaja su važna, nesigurnosti i dileme su velike i značajne i trebalo bi ih „proraditi“. Na našim radionicama radimo upravo to! Svoju bebu možete povesti kod nas u „igraonicu za bebe“, stručan tim će se brinuti o njoj u prostoru prilagođenom deci, dok Vi uz šolju toplog napitka uživate u prijatnom razgovoru sa drugim mamama, psihologom i andragogom i radite nešto dobro za sebe.

Jer samo zadovoljne mame gaje zadovoljnu decu.

Tim Nadališta Maštališta